Bu tatlı, eşimin Şifa Hastaneler Grubu'nda göreve başlamasını kutlama tatlısı oldu :)
Keşkülün; bir tatlı ismi olmasının dışında eski zamanlarda dervişlerin kullandığı bir kap olduğunu ekşisözlük'te okudum az önce. Böylece, Sayın Fatih Çıtlak Beyefendi'nin yayın yönetmenliğini yaptığı Keşkül Dergisi'nin adı zihinimde anlam kazanmış oldu.
Süt, şeker ve pirinç unu ile yapılan keşküle Keşkül-ü Fukara, terbiye eklendiğindeki haline de Keşkül-ü Şahane denirmiş.
Malzemeler
1 lt süt
1 su bardağı toz şeker (200 gr.)
4,5 yemek kaşığı pirinç unu (3/4 su bardağı - 90 gr.)
Terbiyesi İçin
3 yemek kaşığı hindistan cevizi (30 gr.)
3 yemek kaşığı ince çekilmiş badem içi (45 gr.)
3 yumurta sarısı
1 su bardağı süt
Yapılışı
Öncelikle 100 gr. badem sıcak suda bekletilir, kabukları temizlenir. Robottan geçirilip bir kısmı süsleme için veya bir sonraki tarif için ayrılıp 3 yemek kaşığı tatlıda kullanmak üzere alınır. (tarifteki ölçünün iki misli badem hazırladım çünkü o kadar az malzemeyi robot parçalayamayacaktı)
1 lt. süt, toz şeker ve pirinç unu çırpma teli yardımıyla pişirilir. Kaynamaya başlayınca karıştırılmış olan terbiyesi eklenir ve tekrar kaynamaya başlamasından itibaren 1 dakika sonra ocaktan alınır. Kaselere boşaltılır. Üstü hindistan cevizi, badem, yeşil fıstık veya fındıkla süslenir.
1 kepçelik hacimde küçük kaseler kullanılırsa 10 kase çıkar.
Keşkül tariflerini gördüğümde ilk iş içinde badem ve hindistan cevizi var mı diye bakarım. Bence muhallebiden ayıran kısmı bu iki ikilinin muhteşem uyumu.Sizin tarifinizde bu aradıklarım var elinize sağlık.Sevgiler...
YanıtlaSilvayyy keşkül-ü şahane ha. çok iyiymiş. ellerine sağlık
YanıtlaSilselam ellerinize sağlık.
YanıtlaSilbadem kavrulmuş badem mi yoksa pilava konan bademden mi olacak.tşk ederim
Mevlid şerbetinin üstüne kavurarak koyduğumuz bademlerden kullandım ama kavurmadan. Aynen onun gibi suda bekletip kabuklarını soydum, sonra robotta çektim.
YanıtlaSil