Enginar Dolması

Trajikomik bir durum; bu yemeği hiç yapmadım, hep annem yapar. Bu sefer ayrıntılı tarifini ve görüntüsünü aldım, burada bulunsun; inşallah bir gün yaparım. İyi ki sormuşum, bilmediğim lezzet püfleri varmış, mesela tereyağından yardım alıyormuş.


Malzemeler

6 adet dolmalık enginar
400 gr. kıyma
1,75 su bardağı pirinç
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
1 demet taze soğan
tuz, karabiber
2 yemek kaşığı tereyağ (eritilmemiş)

Kıyması daha az da olabilir. Dün yediğimiz dolmaların kıyması 250-300 gr. kadardı, bence güzeldi, anneme göre az gelmiş. Yeşillik demetleri yarımşar da olabilir bence. Hem anlamıyorum hem de yorum yapıyorum :) Bari son bir yorum ekleyeyim, nane de olabilir diye düşünüyorum ama annem -galiba kokusu enginarla yarışmasın diye- koymuyor.

Sos İçin

1/2 çay bardağı zeytinyağı
1/2 limon suyu

Yapılışı

Enginarların dış kabukları soyulur. Nerede duracağımızı şöyle anlıyoruz; yemeğini yaparkenki gibi ince belli olana kadar azaltmıyoruz yaprakları, renkleri sararmaya başladığında orada kalıyoruz. Yaprakların uç kısımları kesilir, böylece yerken elle sıyırmaya gerek kalmaz. Ortasındaki tüylü kısım kaşık yardımıyla çıkartılır. Bu şekilde hazırlanan enginar yıkanıp kararmaması için tuzlu, limonlu ve unlu suda beklemeye alınır. Un da kararmaması için atılıyormuş, bir tutam yeterliymiş.

İç malzemeleri hazırlanıp ortasına ve yaprakların aralarına doldurulur. Yapraklarla aynı hizada bitirilir, sonra piştikçe pirinçler kabarıyor. Tencereye alınır ve tencereye ayrıyeten bir miktar tuz atılır, sıcak su ilave edilir, suyun yüksekliği enginarların yarı yüksekliğine kadar gelmelidir (yanmaması için pişerken suyun bitip bitmediğini kontrol etmek iyi olur yine de). Üstüne zeytinyağı ve limon suyu çırpılıp gezdirilir. Kısık ateşe alınıp 75 dakika pişirilir.

Fotoğraftaki patates de annemin neredeyse her dolma yaptığında olur. Tenceredeki boşlukları o şekilde dolduruyor. Ya da iç harç kalırsa patatesi oyup dolduruyor.

Yorumlar

  1. Bana da denemek hiç nasip olmadı merak ettiğim yemeklerdendir, annenizin ellerine sağlık hayırlı cumalar...

    YanıtlaSil
  2. Sağol, sana da hayırlı Cuma'lar canım.
    Ner kadar hızlısın, daha yayınlayalı 2 dakika olamıştı :)

    YanıtlaSil
  3. Bizde de annem yapar bu yemeği. Zaten Konyamız'da pek bilinmez. Annem de annesi İnegöllü olduğu için biliyor :) Ama o yapraklarını tek tek sıyırmak nasıl bir hoşluktur değil mi :) Ellerinize sağlık ikinizin de. Hayırlı cumalar.

    YanıtlaSil
  4. Bu yemegi cok zarif buluyorum ama itiraf edeyim enginarin tadi hakkinda hic bir fikrim yok! Insan annesinin yapmadigi yemekleri yapmaya cekiniyor mu dersiniz? Ben oyleyim en azindan.
    Iffet

    YanıtlaSil
  5. Gerçekten çok şey kaçırmışsınız. Bu bizim ailecek en çok sevdiğimiz sebze. Tabi, damak tadına uymayan tanıdıklarım da var ama genelde sevilir. Bence dolma biraz zahmetli de, en azından zeytinyağlı bir enginar yemeğiyle başlangıç yapabilirsiniz. Taze soğan, dereotu biraz da patates ilavesiyle çok güzel bir yemek oluyor, tavsiye ederim.

    Ben de annemin hiç yapmadığı yer elmasını ve deniz börülcesini denemiştim, memnun kaldım :) Ama evet, aşmak biraz zor oluyor.

    YanıtlaSil
  6. Teşekkür ederim, sana da hayırlı Cuma'lar Aslıhan.

    YanıtlaSil
  7. Annenizin eline sağlık, enginar aşığıyım diyebilirim ama genelde hep yapraklarıyla haşlayarak yerim. Dolmasını hiç yapmadım, ama görüntü o kadar çekici ki bi ara denemem gerekecek :)

    YanıtlaSil
  8. En asil yemeklerdendir.Çok hoş görünüyor.SEvgi ve saygılarrrrr...

    YanıtlaSil
  9. Bahçeye enginar ekmiştik bir önceki yıl benimkiler olmadı ama komşununkiler olmuştu ondan zeytinyağlısını yapmıştı yalnız ben hiç soyulmasını görmedim.Enginar bitkisini dikmeseydik görmeyecektim .Enginar denince aklımda oluşan görüntü hazır soyulmuş İstanbul da marketlerde satılanlar.Peki bunlarla bu dolmayı yapabilir miyim?

    YanıtlaSil
  10. İzmir'de satılanlarda (ya da benim gördüklerimde) hiç yaprak olmuyor, sadece altındaki etli kısmı bırakıyorlar çanak gibi. Ondan da sadece yemeği olur. İstanbul'dakileri görmedim ama yapraklıysa olabilir. Madem hazır soyulmuş, içinde tüyleri de yoktur, rahat olur.
    Bir de galiba dolma için biraz daha geniş çaplı olanları tercih ediliyor.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder