Patlıcan Şnitzel


Bu yemeği, annemin dayısının hanımı yaparmış, Balkan kökenli bir tarif bu ve adı da patlıcan şnitzel değil tabi ki :) Ama, rahmetli Cavide Yenge'nin torunları, bundan "babaannemin kızartması" şeklinde bahsettikleri için daha az subjektif ve daha çok tanımlayıcı bir isimle kaydetmek istedim. Subjektif isim hakkımı Babam Bayıldı'da kullanmıştım zaten :)


Eski nesiller uğraştırıcı tarifler uygularlarmış, bizim akrabalar arasında hep konuşulur. Mesela dolmaların içi muhakkak kavrulur, doldurulunca biber sapı veya domates kapatılmaz, onun yerine annemin ninesi o açık kısmını çırpılmış yumurtaya batırıp, orayı hemen el çabukluğuyla yağda kızartıp ondan sonra pişirirmiş. Pişme süreci de ayrı bir alem, neredeyse sabahtan öğlene kadar uzanan, benim hiç görmediğim maltız denilen bir alette çok ağır ateşte devam eden bir süreç.

Bu tarifte kullanılan yumurta, Servet Nine'nin o hiç yiyemediğim dolmalarını hatırlatır bana.

Malzemeler

1 topan patlıcan
1 yumurta
2 yemek kaşığı un
sıvı yağ

Sos Malzemeleri

2 domates
1-2 diş sarımsak
tuz
sıvı yağ

Yapılışı

Patlıcan, sap ve alt kısımları bir miktar kesilip atılarak pijamalı soyulur. 1,5-2 cm kalınlığında dilimlenir. Her iki tarafı tuzlanır, önce una, sonra çırpılmış yumurtaya bulanıp kısık ateşte kızartılır. Bir patlıcandan 4 dilim çıktı ve beraberinde patates, biber vs. ile 4 porsiyon olarak düşünülebilir bence.

Tarifi veren kişinin dediğine göre; muhakkak sarımsaklı domates sosuyla servis yapılmalıymış, bu sos olmazsa olmazmış.

Olabildiğince servis saatine yakın pişirilmesi tavsiye edilir. Piştiğinde içi ilik gibi yumuşacık oluyor. Erimiş kaşar peyniri gibi, nefis. Pişerken balık kızartılıyormuş gibi kokuyor; yerken balığa benzemese de, bildiğimiz patlıcan kızartmasına da pek benzemiyor. Değişik, güzel bir yemek.
Resimlerdeki domates sosu, iki kat malzemeyle yapıldı. (İftar öncesi psikolojisi)

Yorumlar

  1. Bugünlerde kızartma yememek için sürekli bir mücadele içindeyiz eşimin sağlık problemleri yüzünden.Ama bu görüntü aklımı başımdan aldı resmen.Yarın minik bir porsiyon yapsam mı acaba???
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Aslında patlıcan çok yağ çeker ama yumurtayla kaplı olduğunda daha az çekiyor, patatesleri de fırında yaparsanız, o da hafifler ;)

    YanıtlaSil
  3. Canım bende bu şekilde kızartırım kabak ve patlıcanı harika olur ellerine sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Kabağı hiç duymamıştım, şekil olarak aynısı oluyor herhalde. Denemek lazım.

    YanıtlaSil
  5. patlıcan yemediğim için kabakla yapıyorum bende çokta güzel oluyor. patlıcanı büyük kızım çok sever.ona yapılır genelde...panelendiği içinde hiç yağ çekmiyor dediğin gibi...eline sağlık canım.çok güzel görünüyor.birde haşlanmış patatesi dilimle ve yumurtaya bula sonrada pane ununa kızart.tavuk lezzetinde oluyor.bilgine....sevgiler...öptüm...

    YanıtlaSil
  6. Teşekkürler Yeşim abla, deneyeceğim inşallah. Ben de öptüm :)

    YanıtlaSil
  7. İFTAR BEREKETİ ETKİNLİĞİ-3-

    HAZIRLAYANLAR

    HTTP://PORSELENDEMLİK.BLOGCU.COM

    HTTP://GELİBOLU17.BLOGSPOT.COM

    HTTP://BİRDEMLİKSOHBET.COM

    6 EYLÜL 2009 - 19 EYLÜL 2009

    tarihleri arasında GELİBOLU17 yani ben,


    HTTP://GELİBOLU17-MİDEDENKALBE.BLOGSPOT.COM

    adresimde sizleri ağırlamaktan mutluluk duyacağım.
    her türlü yemek,çorba,tatlı,tuzlu iftar ve sahur için hazırladığınız tarifleri,
    sayfanızda yayınlayıp bana haber verirseniz,zevkle sayfamda yayınlayacağım...
    şimdiden katılımlarınıza çok teşekkür ediyorum...
    sevgiler

    Not: cboxa bırakılan mesajlar gözden kaçabileceği için,
    yoruma bırakmanız önerilir....
    sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Kadir Gecesi değer gecesidir, Allah tarafından değerli kılınmış bir gecedir. Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Bu gece bir ömürden daha hayırlıdır. Ellerin açıldığı, gözlerin dualarla yaşardığı, kalplerin okşandığı Kadir Gecesinde bütün insanların günahlardan uzaklaşıp tövbelerinin kabul edilmesini niyaz ederiz. Allah tüm inananları iman yolundan ayırmasın

    YanıtlaSil

Yorum Gönder